20 Ekim 2010 Çarşamba

murat 1. devri

İlhanlılar, Altın Orda, Memluklar ve Bizans'ın 14. yüzyıl başındaki siyasi durumu haritaya dayalı olarak ele alınıp. Ayrıca Anadolu'nun ve Balkanlar'ın siyasi ve sosyal yapısı açıklanılacak. Tarih - I'in ünitesindeki konular hatırlatılarak, bu ünite ile bağlantı kurulacak.
Kayıların menşei ve Osmanlı ailesinin Kayılarla bağlantısı açıklandıktan sonra Osmanlı Devleti'nin hangi şartlarda kurulduğu belirtilecek.
Rumeli'ye geçilmesinin önemi belirtilip, Bizans'ın batı ile bağlantısının nasıl kesildiği vurgulanılacak.
Osmanlıların Balkanlar'da genişlemek için yaptığı savaşların (Sırp Sındığı, Çirmen, I. Kosova, Niğbolu) sebep ve sonuçları anlatılırken, buna paralel olarak Anadolu'da alınan yerler de belirtilecek.
Anadolu'da siyasi birliğin yeniden sağlanması anlatılırken Balkanlar'da sarsılan hakimiyetin pekiştirilmesi için yapılan mücadelenin (Edirne-Segedin Antlaşması, Varna Savaşı, II. Kosova Savaşı) sebepleri, sonuçları ve önemi üzerinde durulacak.
İstanbul'un fethinin Türk ve dünya tarihi bakımından önemi üzerinde durulup, Bizans'ı diriltme emeli güdenlerin (Mora, Amasra, Trabzon) öncelikle ortadan kaldırıldığı vurgulanılacak.
Fatih'in beylikleri hakimiyeti altına aldıktan sonra Anadolu'da Türk birliğini kurduğu belirtilecek. Doğu Akdeniz adalarının fethinden sonra Osmanlı-Venedik çıkar çatışması ile savaşların başlaması belirtilip, Kırım'ın fethinin sonuçları üzerinde durulacak.
Çaldıran Savaşı ve Mısır seferlerinin sebepleri ve sonuçları üzerinde önemle durulacak
Kanuni devrinde Osmanlı-Macar münasebetleri anlatılırken Mohaç Savaşının sonucu ve önemi üzerinde durulacak.
Osmanlı-Avusturya savaşları anlatılırken Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da kesin üstünlüğünü perçinleyen 1533 İstanbul Antlaşmasının önemi vurgulanılacak.
Fransızlarla yapılan ticaret antlaşmasının siyasi boyutu üzerinde de durulacak.
Kanuni döneminde Akdeniz'de fethedilen yerler anlatılırken özellikle Preveze deniz zaferinin sonuçları ve önemi belirtilip, Osmanlıların denizlerde de Avrupa'ya karşı tartışmasız üstünlüğünü kabul ettirdiği vurgulanılacak Kıbrıs'ın fethinin önemi belirtilip ve İnebahtı Savaşının olumsuz etkilerinin kısa sürede giderildiği açıklanılacak.
Osmanlı-İran münasebetlerinde Ferhat Paşa Antlaşması ile Osmanlılarındaki hakimiyet mücadelesinin sonuçları üzerinde de durulacak.
Osmanlı Devleti'nin Hint siyasetinin esası açıklanmalı ve Hint Okyanusu'ndaki hakimiyet mücadelesinin sonuçları üzerinde de durulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder